Vaticanul este succesorul Statelor Papale, care, la rândul lor, au apărut în Evul Mediu ca o continuare a vechiului Imperiu Roman. Statele Papale au existat până în 1870, când Roma a fost anexată de Regatul Piemontului și a fost proclamată capitala noului Regat al Italiei.
Vreme de 59 de ani, Sfântul Scaun a considerat că această anexare este ilegală. Însă, în 11 februarie 1929, Sfântul Scaun și Italia au ajuns la un acord diplomatic, concretizat în Tratatul din Lateran. Acest tratat recunoștea existența Vaticanului în calitate de stat independent.
Cel mai mic stat
Suprafața statului este de doar 0,44 de kilometri pătrați, în interiorul Romei. Practic, cel mai mic stat din lume este o enclavă în interiorul capitalei italiene. Vaticanul este atât de mic, încât ambasadele pe lângă Sfântul Scaun sunt amplasate în partea italiană a Romei. A apărut și o situație inedită, în care Italia găzduiește pe teritoriul său propria sa ambasadă pe lângă Sfântul Părinte Papa.
Vaticanul este însă inima Bisericii Catolice și, astfel, este unul dintre cele mai influente state din lume. Are relații diplomatice permanente cu peste 170 de țări, cu Uniunea Europeană și cu Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta și are statutul de observator permanent la Organizația Națiunilor Unite.
Acest stat are toate atributele unei țări independente. Șeful statului este Sfântul Părinte Papa, iar din punct de vedere al dreptului constituțional, Vaticanul este o monarhie electivă absolută. Funcția de prim-ministru este îndeplinită de secretarul de stat, iar cea de primar de guvernatorul Cetății Vaticanului.
În plus, Vaticanul are propria sa gară, care deservește o cale ferată lungă de 852 de metri, prelungită apoi pe teritoriul italian. Dispune și de un heliport, de propriul său oficiu poștal, de un supermarket, precum și de dreptul de a emite monede și de a tipări timbre poștale.
Citiți și alte Pagini de istorie AICI.